Ga naar de inhoud

Gezond van grond tot mond

Een zeer inspirerende lezing gisteren van Maurits Steverink over “de markt vraagt naar voedsel met meer natuur, landschap en biodiversiteit”. Deze lezing werd georganiseerd door de Vereniging van Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA). Maurits toont met cijfers aan dat er wel degelijk vraag is naar diervriendelijke en natuurvriendelijke voeding. Ook legt hij een directe relatie tussen hoe ons landschap, onze natuur eruit ziet en de mooie producten die er in de Achterhoek mee gemaakt worden (zie ook foto). “Wij hebben hier onze eigen Parma-achterham en die doet niet onder voor de producten uit Italië”, aldus Maurits. Na afloop heb ik nog twee prachtige Achterhoekse smaakboeken ‘Alles van de grond’ en ‘Alles van het Dier’ weten te bemachtigen. In deze boeken wordt beschreven hoe diverse ambachtslieden, foodprofessionals in de Achterhoek, door de jaren heen prachtige smaakvolle producten hebben gemaakt met respect voor de natuur en het landschap.

Aan het verhaal van Maurits zou ik het volgende willen toevoegen: Ook vanuit gezondheidsperspectief zijn bodem en  buik via het eten met elkaar verbonden. In de bodem is een divers biotoom (moeilijk woord voor leefgemeenschap van o.a. bacteriën en schimmels) van belang voor een gezonde bodem. Voor meer informatie zie ook ‘Het bodem voedsel Web’ vertaald door Marc Siepman en “Teaming with Fungi “ van Jeff Lowenfels. Ook in je buik is een biodivers en gezond biotoom  (jouw buikbacteriën) van belang voor de gezondheid. Zowel de bodem als onze buik zullen we moeten voeden met gezonde ingrediënten om ons biotoom gezond te houden en zelf gezond te blijven. Dit vergt van boeren en voedselverwerkers, dat zij integraal (holistisch) gaan kijken naar de voedselproductie. Wil je hier meer over weten? De ‘wetenschappelijke raad voor integrale duurzame landbouw en voeding’ heeft in december 2018 haar symposium gehouden over “ Integrale veerkracht: van bodemgezondheid naar gezondheid van plant, dier en mens” zie voor meer info: https://www.ridlv.nl/Symposium-RIDLV-2018-

Ook de permacultuur geeft handvatten voor een integrale benadering van landbouw en voedselproductie. Wil je meer hierover weten, neem dan contact op met Ank van Natuurboerderij Wittenhorst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *