Meteen naar de inhoud

Achter de schermen

Wat een belevenis: een cameraman, geluidsmand en een regisseuse op ons erf. Ze komen ons avontuur vastleggen. Ik zeg nog: ‘Ja onze vrijwilligers zijn goed bezig, misschien kun je hen ook filmen’. Maar regisseuse Yvonne is resoluut : ‘Nee het gaat om jullie verhaal’. Dus ik geef me maar over , al is het spannend en stroomt de adrenaline door mijn lijf. Ik heb veel moeite gedaan om Vincent, de kinderen en Tine over te halen. Maar waarom eigenlijk? En waarom hebben ze ingestemd, tegen mijn verwachting in?
Vincent wilde aanvankelijk niet. Maar ja, hij houdt van mij. Hij is liever die stille kracht op de achtergrond, waar hij kan floreren. En de kinderen? Die duiken gewoon weg als de camera hun kant op komt.
Wat doe ik mijn familie aan? Want spannend is het. Een avontuur dat we met z’n alle aangaan.
Waarom begonnen we hier ook alweer aan?

Dit verhaal gaat niet alleen over ons en onze boerderij, als je het mij vraagt. Het gaat over belangrijkere dingen. Over liefde voor het leven.Over verbinding met de natuur.Over verbinding tussen mensen onderling en verbinding tussen mensen en hun voedsel.
Het gaat over nieuwe dingen leren, over buiten je confortzone treden, hoe eng dat ook is. Het gaat over leren duurzaam te leven.En voedsel produceren is een van de belangrijke aspecten daarvan.Samen met de natuur voedsel produceren.
Het gaat ook over waar wij als mens toe in staat zijn.Over leren en falen. Over vallen en weer opstaken weer doorgaan net zolang tot we een moeder wereld hebben. Elke stap is er 1, hoe klein dan ook.Ik geloof echt in een nieuwe wereld waarin het gaat over wat er toe doet met respect voor de aarde, voor de mensen, voor de natuur.We moeten meer circulair gaan denken en langere termijn, duurzamer. Een wereld creƫren waarin iedereen zijn plek kan vinden om te doen waar hij of zij blij van wordt.Waarin mensen zich kunnen ontwikkelen tot wie ze willen zijn.
Soms lijken we nog vast te zitten in oude structuren.Ook al hebben die in het verleden hun dienst bewezen. “Nooit meer honger” was het devies na de tweede wereldoorlog en onze boeren werden de beste ter wereld in voedsel produceren.Maar we zijn toe aan een andere wereld met ook een andere economie en een natuur-inclusievere manier van voedsel produceren.En het kan, ik weet het zeker!

Er zijn veel mensen die ik de afgelopen tijd ben tegen gekomen, die me hebben laten zien dat het kan. Je droom waar maken.Waar ik veel van heb geleerd, die me inspireren. Ik wil er nu twee noemen, maar er zijn er zoveel meer.
Benjamin Hardy met zijn AMP 10x programma. You are amazing!Benjamin laat zien hoe je vanuit een achterstandspositie je droom kunt waarmaken.Hij heeft zijn PhD behaald, 3 kinderen geadopteerd en is succesvol schrijver geworden en dit alles binnen 1 jaar.
Damaris Matthijsen van economy transformers geeft o.a. de cursus over Community supported agriculture (CSA). Een mooie nieuwe manier van organiseren met een hele nieuwe visie op economie. Ze legt daarin perfect uit waartoe ons huidige economisch systeem ons brengt. Dit system heeft in het verleden ons een dienst bewezen, maar we zijn nu toe aan iets nieuws. De wereld is veranderd en Damaris schets nieuwe perspectieven voor een nieuwe economie. Het is niet alleen theorie, maar het kan ook worden toegepast. Zij doen dat al in “het Veerhuis”.

Ha ha nu doe ik dat toch weer het haal van anderen vertellen! Nou ons verhaal kun je binnenkort op televisie zien. De adrenaline stroomt weer door mijn aderen. Ik voel dat dit buiten mijn comfort zone ligt. En daar is niks mis mee! Ik ga er vast veel van leren. Start maandag 31 mei 19:00 uur NPO 1.

https://KRO-NCRV.nl/programmas/de-kleine-boerderij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − 11 =