Meteen naar de inhoud

Opzoeken van de randen

Op 6 februari was het zover. De eindmanifestatie van Brood en Spelen in het provinciehuis van de hoofdstad in Brabant. Floris Alkemade Rijksbouwmeester begon met het omschrijven van de  16 prijswinnende inzendingen. Ons project “Weet wat je eet” omschrijft de transformatie van de familieboerderij naar een voedsel coöperatie. Floris Alkemade benoemde bij ons project dat we een kick start hebben gemaakt en dan we maar liefst twee verdienmodellen hebben uitgewerkt. Ja de laatste maanden voor de eindmanifestatie hebben we heel hard gewerkt met een team van 6 specialisten van Giesen Architectuur, Hofstra/Heersche Landschapsarchitecten en Innoplant agro ecologisch adviesbureau. En het resultaat mag er zijn!

Veel projecten lopen tegen wet en regelgeving aan. De gedeputeerde van de provincie Brabant zei dat het vooral in de hoofden zit van de mensen. Floris Alkemade roept de initiatiefnemers op tot het opzoeken van de randen, want daar waar het schuurt, daar ontstaan de mooiste dingen. Ook op ons bedrijf  zijn randen belangrijk daar vind je de meeste biodiversiteit. Daar ontstaan inderdaad de mooiste dingen. Ons bedrijf zit ook op de rand van Nederland! En aan de rand van het bos!

Louise Fresco voorzitter van Wageningen Universiteit gaf in de middag een pittige speech. Volgens Louise kun je niet ieder dier persoonlijk aandacht geven en ze in een bloemetjes wei zetten.  Nou Louise dat zullen we nog wel eens zien.. Wat zij bedoelt is dat wij met ons project het voedselprobleem in arme landen niet oplossen. Daar zijn we ons wel van bewust. Vlees is in onze ogen een luxe product, waarvan je mag genieten, maar liefst wel met mate. Wij willen graag lokaal iets moois neerzetten, wat op een respectvolle milieuvriendelijk manier is geproduceerd.

Twee weken geleden is de bouw van de mantelzorgwoning gestart. De grondmonsters zijn genomen en een bemestingsplan is gemaakt. Nu nog de afrastering op orde en dan kunnen de koeien komen! Ook zijn we bezig met het zoeken naar bestuursleden voor de coöperatie en zodra we die hebben kunnen we op zoek naar leden. Ondertussen zijn we ook in gesprek met de Tuinders Wittenhorst uit Duitsland en met fruittelers Peters in Lobith voor het leveren van groente en fruit, zolang wij dat zelf nog niet kunnen produceren. Wij starten zelf met de levering van vlees en eieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + 10 =