Snijbiet

Vroeger had iedereen wel wat snijbiet in z’n tuin staan. Tegenwoordig echter is dit oersterke
en eenvoudige bladgewas in de Nederlandse tuinen en keuken helemaal uit de gratie
geraakt. Zo niet op onze natuurboerderij, waar we een heel aantal jaar snijbiet telen
vanwege haar ijzersterke eigenschappen.
Het is een oogstzekere groente, die altijd redding brengt als de andere bladgewassen het
door extreme weersomstandigheden af laten weten. Ze kent eigenlijk geen ziekten en als
het hart van de plant niet weggesneden wordt kan er meerdere keren per seizoen van
geoogst worden. De snijbiet heeft een dikke nerf die de groente extra sappig maakt. Snijbiet
heeft net als spinazie een hoog ijzergehalte. Het is een echte kookgroente en kan bereid
worden als spinazie of andijvie
Recepten
Snijbiet – macaronipot
NODIG:
1 bos snijbiet
1 ui
olie
macaroni
flinke scheut room
peper
zout
knoflook
WERKWIJZE:
Kook de macaroni. Was en snij ondertussen de snijbiet klein. Verwarm in een grote pan de
olie met ui en knoflook en smoor de ui glazig op matig vuur.
Voeg de gesneden snijbiet er in gedeeltes bij. Blijf omscheppen tot de snijbiet geslonken is.
Laat met deksel op de pan nog enkele minuten stoven totdat de witte nerven gaar zijn. Voeg peper en zout toe en een flinke scheut room. Meng de snijbiet nu met de macaroni en klaar is het eenvoudige en lekkere eenpansgerecht. Voor variatie kun je voor het opdienen kaasblokjes, gehakte noten of gehakt toevoegen.
Snijbietentaart
NODIG:
5 velletjes voor hartige taartdeeg
olijfolie
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 bosje snijbiet
1 handje verse munt
1 handje peterselie
1 handje verse salie
75 gram feta
100 gram ricotta
50 gram geraspte kaas
1 citroen
Zout en peper
WERKWIJZE:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en hak knoflook fijn. Snij de snijbiet zowel steel als blad grof. Bak snijbiet, ui, knoflook en kruiden ong. 15 minuten in wat olijfolie. Haal pan van het vuur en voeg feta, geraspte kaas, citroenrasp, zout en peper toe. Vet een quiche bakvorm in en beleg deze vervolgens met wat klodders ricotta. Bak de quiche ongeveer 30 minuten op 180 graden.