Ga naar de inhoud

Salie

De latijnse naam Salvia komt van salveren (genezen) en dit heilzame kruid wordt in verband
gebracht met een goede gezondheid en een lang leven. Een oud arabisch gezegde luidt: “Hoe kan een man sterven die salie in de tuin heeft?”. Wanneer je de takjes in water zet zijn ze langer houdbaar. De bladeren worden gebruikt bij een zere keel, mondzweren, tandvleesaandoeningen. Ook kunnen ze ingenomen bij spijsverterings- en menopauze klachten of als uitwendige compressen om wonden sneller te laten genezen.

LET OP: is bij overmatig gebruik toxisch! In kleine hoeveelheden is het te gebruiken als
keukenkruid. Niet gebruiken door zogende moeders of zwangere vrouwen.

Recepten

Saliethee

NODIG:
Takjes verse Salie
Water
Evt. suiker of honing

WERKWIJZE:
Kook water. Doe takjes salie in het glas voeg evt suiker of honing toe. En giet er gekookt
water op. Even roeren en klaar.

Courgette frittata met feta, salie en gerookte forel

NODIG:
1 courgette
6 eieren
150 gram feta
Gerookte forel
2/3 takjes verse salie
100 ml room
3 el olijfolie
Peper en zout

WERKWIJZE:
Verwarm de oven op 180 graden. Was courgette en snij in kleine blokjes. Verhit 1 el olijfolie in een braadpan. Bak de blokjes goudbruin. Verkruimel de fetakaas. Snij de gerookte forel in kleine  stukken en hou een beetje apart voor de afwerking. Snij de salie fijn. Kluts de eieren in een kom en roer de room onder. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Meng de fetakaas, courgette en forel onder het eimengsel en giet het geheel in een ingevette ovenschaal of gebruik bakpapier. Bak de frittatta in 35 minuten in de oven. Werk af met extra salie en gerookte forel.