Paksoi

Paksoi is een koolsoort die net als Chinese kool uit China komt en daar al eeuwenlang
gebruikt wordt. Deze koolsoort heeft zich helemaal toegelegd op de ontwikkeling van haar
bladnerven: Het witte sappige gedeelte van de groente. Het is een snelgroeiende plant met
een hoog watergehalte, maar ze is desondanks rijk aan vitaminen en mineralen. We telen
paksoi in het voor- en najaar. Paksoi kan ook verwerkt worden in andijvie of chinese kool
recepten.
Recepten
Paksoi
NODIG:
2 struikjes paksoi
VOOR DE SAUS
1 ui
15 gram boter of olie
15 gram bloem
2 dl bouillon
Kerrie
Room (koffieroom of zure room)
WERKWIJZE:
Snijd de groente (met blad en steel) in reepjes en stoof gedurende enkele minuten, op laag
vuur in het aanhangende water.
Voor de saus. Fruit een uitje in olie of boter. Roer de bloem er doorheen en voeg scheutje
voor scheutje de bouillon toe, terwijl u blijft roeren. Een scheutje room maakt de smaak wat
voller en zachter.
Noodles met tofu en paksoi
NODIG:
300 gram tofu
200 ml olie
Knoflook
1 cm gember
1 of 2 kroppen paksoi
300 gram brede noedels (volkoren)
zout
2 el donkere sojasaus
rijstazijn
1 handje gezouten pinda’s
WERKWIJZE:
Snijd tofu in blokjes, was paksoi en snijd in stukjes, hak knoflook fijn en rasp gember. Bak
tofu in 6-8 min in olie op hoog vuur en draai regelmatig. Kook noedels volgens aanwijzing op
de verpakking. Giet af met koud water om plakken te voorkomen.
Voeg olijfolie, knoflook en gember toe aan wok met tofu. Voeg paksoi toe en roerbak 2-3
minuten tot het begint te slinken. Voeg de gekookte noodles, rijstazijn en sojasaus toe aan
de wok. Garneer met pinda’s.